Prehrana je velik del našega življenja, zato veliko časa porabimo za pripravo in uživanje hrane. Ko pogledamo okoli sebe kaj hitro ugotovimo, da nam je prehranska industrija zelo otežila ¨zdravo¨ prehranjevanje. Zaradi velike žeje po dobičku imamo v trgovinah na izbiro veliko procesirane (predelane) hrane in nekakovostnih živil, ki pa izgledajo ravno tako ali pa veliko bolje kot pri bližnjem kmetu.
Toda kaj sploh je zdravo prehranjevanje. Najboljša definicija, ki sem jo do sedaj dobil je:
“Zdrava prehrana je stanje v katerem znotraj kaloričnega ravnovesja ( porabimo koliko vnesemo ) uspemo telesu priskrbeti vsa potrebna hranila. Če nam to uspeva dolgoročno, potem bi lahko rekli, da se zdravo prehranjujemo..”
To nam je povedal predavatelj Mario na izobraževanju za prehranskega svetovalca. Človek predava s takšno vnemo, da bi ga lahko poslušal 3 dni skupaj. Ko nekdo pusti tak pečat na tebi, veš da boš lahko dobro opravljal svoje delo.
Moja želja je pomagati ljudem in jih osveščati. Pokazal bi jim rad, da se da jesti vso hrano in ohranjati težo enako ali pa jo izgubljati. Rad bi jim pokazal, da bodo lahko svoja telesa uporabljali funkcionalno tudi v starosti. Da se bodo lahko sprehajali, dvigovali vnuke, se za njimi podili brez skrbi da bi jih zadel infarkt. Da bodo imeli zdrave sklepe, kosti, kožo, da jih bo spomin služil in še in še.
Večkrat sem razlagal o prehrani in težil, da so jajca zdrava, da so beljakovine zelo zelo pomembne, da pomanjkanje le teh vodi v osteopenijo in to naprej v osteoporozo, katabolizem… Da so dobre maščobe pomembne zaradi vodotopnih vitaminov, zaradi hormonov. Da holesterol ni samo slab, je tudi dober… Vse to je bilo samo moje govoričenje.. No, sedaj imajo moje besede težo, sedaj za njimi stoji diploma.
Sedaj sem prehranski svetovalec.