Moja mami se je vedno zgražala, ko je doma videla velike “kante” s proteini. Trajalo je kar 15 let, da je dojela kaj beljakovine so in zakaj to pijem.
Protein so, dragi moji samo angleška beseda za beljakovino. 
Kako je zares prišlo do te zmešnjave s steroidi, mi še danes ni čisto jasno…
Predvidevam, da se vzrok skriva v slikah na večjih pakiranjih oz. “kantah” beljakovin v prahu, ki so včasih krasile police trgovin. Na njih so bili namreč bodybilderji, ki so poleg beljakovin v prahu pojedli še za kakšnih 2000-10000$ kemije, seveda poleg težkih in napornih treningov.
Mišica ne bo zrastla brez premetavanja težkega železja.
Verjemite mi, da samo z beljakovinami v prahu, tudi če popijete 10 šejkov na dan, nihče od vas ne bo postal bodybilder. Nikoli!
Še nekaj dejstev o beljakovinah: 

• Beljakovine so sestavljene iz verižnih aminokislin, ki so v bistvu gradniki telesa.

• Beljakovine so nujno potrebne za gradnjo mišičnega tkiva.

• Beljakovine in maščobe so nujno potrebne za preživetje.

•Telo potrebuje 20 vrst aminokislin. 10 esencialnih in 10 neesencialnih.

•Telo lahko samo ustvari neesencialne aminokisline, ne more pa ustvariti esencialnih. Zato moramo esencialne zaužiti s hrano.

•Najboljši vir beljakovin je hrana živalskega izvora, ker nudi vseh 10 esencialnih aminokislin.

•Beljakovine rastlinskega izvora ne nudijo vseh 10 esencialnih beljakovin, vendar s pravilno kombinacijo rastlinske hrane vseeno lahko zaužijete vseh 10 esencialnih aminokislin.

•Zaužiti je potrebno med 1,5 grama beljakovin na kilogram telesne teže brez maščobe, odvisno od telesne aktivnosti.

•Prehrana, bogata z beljakovinami in maščobami omogoča enostavnejše zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov. S tem lahko posredno bolje nadzirate inzulin in ustvarjanje nezaželenih oblog.

•Beljakovine zavirajo lakoto.

•Beljakovine porabijo več kalorij med prebavljanjem (termogeneza).