Danes imamo zelo veliko izbire športne opreme za fitnes. Proizvajalci se res trudijo, da bi se med fitnesom ne samo počutili, temveč tudi izgledali čim bolje. Različne barve, materiali, takšni in drugačni vzorci…
Torej lahko skoraj govorimo o fitnes modni industriji.

No pa se posvetimo predmetu, o katerem govori ta članek. To je fitnes pas.
Kdaj in zakaj se pas sploh uporablja?
Kdaj:
Pas je namenjen ljudem, ki dvigujemo velike teže. Kaj velika teža pomeni je odvisno od posamezne osebe. Torej 1RM, 2RM posameznika oziroma 90% in več maksimalne teže, ki jo lahko premaga posameznik.
Zakaj:
Veliko raziskav je pokazalo, da je uporaba pasu učinkovita pri zagotavljanju povečanja intra-abdominalnega pritiska.

Sedaj ko nekako vemo kdaj in zakaj se pas uporablja, lahko hitro ugotovimo, da večina pasu sploh ne potrebuje. Sploh pa ima telo svoj “naravni” pas sestavljen iz mišic kot so rectus abdominus (trebušnjaki), notranje & zunanje obliquese, erector spinae, multifidus, latissimus dorsi, transverzusa, diafragme in še drugih, katere z uporabo pasu ugasnejo, sploh če si ga preveč zategnete.
Tudi po poškodbi hrbta je pas samo potuha, saj vam je v interesu, da poškodbo sanirate in ojačate hrbet. Tukaj vam pas ne bo v pomoč.
A vseeno vidimo veliko oseb s pasom. Velikokrat sem videl koga, da si je pas nadel že v garderobi. Da, vsi vemo kako nevarna je pot iz garderobe do uteži…Da se komu, bog ne daj, kaj ne zgodi pri hoji.
In vsi, ki uporabljajte pas pri iztegu in upogibu komolca, resno razmislite ali je morda čas za kakšen drug hobi ali pa morda vsaj posvet s trenerjem. Nekateri si pas tako zategnejo, da sem že malo zaskrbljen, če mu bo uspelo priti do uteži brez da bi vmes padel skupaj.
Absolutni zmagovalci pa so osebe, ki uporabljajo pas med “plankom” (vaja za stabilizacijo trupa). Žal ni šala, videl na lastne oči. Med “plankom” Zakaj??

Edino opravičilo, da pas uporabljaš, tudi če ne dviguješ vsaj 90% maksimalne teže, ki si jo sposoben dvigniti je, da želiš izgledati hud profi in glavna faca v fitnesu. Potem je ok. Potem kar izvoli 🙂

Morda je vseeno le bolje, da pustiš pas v omarici. Razen če boš delal počepe, mrtvi dvig, farmer’s walk in še to vse z velikimi težami ali pa ko želiš podreti osebni rekord press bench-a.
Za vse ostalo je fitnes pas samo modni dodatek.